nieuwsRC zeilen

Het RC zeil mekka van Nederland!

Waar we tot nu toe tijdens de RC zeil dagen van de AWS enorm verwend waren met mooi weer, fijn temperatuurtje en een keurig briesje ging het vandaag helemaal los. De Súdwester op de kop, helemaal ingepakt met zeilpakken om de slagregens te trotseren stonden we daar voor de sfeer en de eer. Er was een harde wind voorspeld met vlagen tot windkracht 7! Edze heeft er vooraf wat spanningen van gehad, want is het dan wel verstandig door te laten gaan. Uiteindelijk is een weersvoorspelling maar een voorspelling en Edze laat zich niet gauw uit het veld slaan. Zekerheid is er pas na de tijd.. Dus gaan, met z’n allen! Lekker zeilen!

Maar voordat het eerste startschot werd gelost was het aanpakken geblazen met de opbouw van de tenten en faciliteiten zodat de meeste zeilers van ons redelijk droog konden staan zowel tijdens het zeilen maar ook tijdens de pauzes met heerlijke versnaperingen! De wind en regen vielen op dat moment nog best mee en kon er snel gebouwd worden. Nadat het hele AWS dorp was opgebouwd, de baan was uitgelegd en de zeilers waren aangekomen kon er snel gestart worden. Je kon er op wachten uiteraard want de voorspellingen werden steeds meer zichtbaar en voelbaar. De regen werd als maar heftiger en de wind begon aan te trekken. Dikke wynpûsters rolden over het water die soms de bootjes stevig te pakken namen en op de kop zetten. Gestreden werd er!, alsof we in de Volvo Ocean Race waren beland tijdens één van de spectaculaire in-Port races. Wat een spektakel! Edze wilde deze race volwaardig meevaren maar had zijn DF65 racer niet geheel op orde voor deze wind. Maar hij kan als geen ander live verslag geven en brulde de zeilers over de streep. Heerlijk!

Uiteindelijk na 9 races te hebben gevaren was het tijd voor de massa start. Het hele veld van 32 bootjes in één keer over de startlijn. Wat een plaatje! Helaas komt er aan al dit moois weer een einde en kunnen we weer een aantal weken nagenieten tot de volgende race in April! Edze deed verslag van de dag en deelde de prijzen uit.

Vandaag hadden we ook een paar gastzeilers in ons midden. Internationaal Zeiler Tjakko Keizer uit Leidschendam, de Initiator en inspirator van de Dragons Klasse vanaf het eerste uur in Nederland. Hij had veel gehoord wat er in Akkrum allemaal gebeurd en was nieuwsgierig. En de kersverse voorzitter Remco Sol van RG65 Nederland. Beide heren kunnen een potje zeilen en dat hebben we gemerkt! De heren stonden op het hoogste podium 1 en 2! Peter verdienstelijk 3de met een mooie prijs, cadeaubon van het Heerenhuys Mannenmode. Of de uitslag nu 1-2-3 was of 3-2-1 met mogelijke varianten is niet relevant. Door regen en wind geteisterd uitslagen briefje was het begrijpelijk moeilijk leesbaar geworden. Met een verschil van 1 punt over 10 wedstrijden praat je niet over verliezers maar gelijkwaardige winnaars. Over de prijzen gesproken; wederom top geregeld door onze trouwe sponsoren POIESZ, HUBO en het HEERENHUYS. Zonder hun support en gulle bijdrage is deze AWS activiteit een stuk minder geslaagd!

Tekst en fotografie: Peter Vulperhorst