Excursies

Cursus Dieseltechniek met AWS Eendracht en Warber Jachtservice

Wilt u een veilig gevoel als u met uw boot vaart?

Op zaterdag 10 maart verzorgt AWS Eendracht i.s.m. Warber Jachtservice in Grou een cursus Diesel Techniek.

Het is niet alleen droge techniek maar ook vol praktische tips om een probleem op te lossen of een inschatting te maken van een storing. De motor is een belangrijk onderdeel van het schip. Kennis van een dieselmotor is daarom onmisbaar. Tijdens deze cursus biedt Warber u in een ochtend de benodigde theorie van de werking van dieselmotoren.

Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: 

  • het herkennen van storingen
  • Nalopen van het systeem
  • Inschatting maken wat u zelf kunt doen
  • U sleutelt zelf aan de motor, verhelpt storingen en doet kleine reparaties.

Aan het einde van de cursus bent u in staat om met de verkregen kennis zelf een diagnose te stellen. U bent daarbij meteen ook een goede gesprekspartner voor een dieselmonteur. U zult daarbij zelf wat kunnen sleutelen als u telefonisch wordt begeleid en doet kleine reparaties aan brandstof- en waterpomp, smeer-, koel- en brandstofsysteem en de keerkoppeling. Ook besteden wij aandacht aan preventief motoronderhoud, zomer- en winterklaar maken.

 

Cursus leider:              Jaap Vermaning

Locatie:                         Warber Jachtservice, Singel 10j, 9001XP Grou

Datum:                          Zaterdag 10 maart 2018

Tijd:                               10:00 – 12:00

Leden AWS-eendracht: Gratis deelname. Niet leden € 10,-

Aanmelden niet meer mogelijk, de cursus is inmiddels volgeboekt!

image002

Bezoek aan het Wouda Gemaal

Wouda gemaal bezoek1 Wouda gemaal bezoek2 Wouda gemaal bezoek3

Bijna dertig leden van A.W.S. Eendracht gingen op woensdag 28 december 2016 naar Lemmer om daar met eigen ogen te kunnen zien waardoor zij droge voeten houden. Een excursie naar het Wouda Stoomgemaal in Lemmer gaf duidelijkheid over de waterhuishouding in Friesland.

Het was een excursie voor jong en oud, leerzaam maar ook erg leuk voor de kinderen. Twee gidsen verzorgden een rondleiding om en in het oudste, nog werkende stoomgemaal ter wereld. Boeiend om te horen en te zien hoe de vele vrijwilligers dit bijna 100 jaar oude monument weten te onderhouden. De werking van het gemaal is indrukwekkend en ook de capaciteit waarmee men in twee dagen tijd het Sneekermeer zou kunnen leegpompen. Ook indrukwekkend zijn de termen die voorbij zijn gekomen, we weten nu hoe een vuurgangvlampijpketel werkt en dat wisten de meesten hier voor echt niet.

Na de rondleiding konden de kinderen een spannende en leerzame speurtocht doen waarbij ze na afloop officieel werden benoemd tot ‘hulpmachinist van het Woudagemaal’ in dienst van hoofdmachinist Jelle Terpstra.