Excursies

Excursie waterloopbos Terherne

ZONDAG 15 MEI

12.45 UUR MARKNESSE

Uniek stuk geschiedenis in waterbouw

Dammen bouwen in een stromend beekje, wie heeft dat als kind níet gedaan? Dit is precies wat de technici van het Waterloopkundig Laboratorium op een professioneel niveau deden in het WATERLOOPBOS.

Sinds 1927 deed “Het Waterlab” in Delft onderzoek naar waterwerken met behulp van schaalmodellen. Na de oorlog werden deze modellen steeds groter en ging het lab op zoek naar een locatie waar grote modellen in de open lucht gebouwd konden worden.

In de toen nog lege Noordoostpolder waren de omstandigheden ideaal: Het Voorsterbos gaf beschutting en omdat de polder zo’n vijf meter lager ligt dan het naastgelegen Vollenhovermeer was het eenvoudig om waterlopen na te bootsen: Men groef sloten en kanalen om het water naar de modellen te leiden en met behulp van schuiven werd de aanvoer ervan geregeld.

Toen het Waterloopkundig Laboratorium het bos verliet (vanwege computersimulaties werden proefopstellingen overbodig) heeft Natuurmonumenten zich over het Waterloopbos en de overwoekerde modellen ontfermd en opengesteld voor publiek. Onder andere schaalmodellen van Rotterdam, IJmuiden, Lagos, Bangkok en Istanboel zijn te bewonderen. Het is een wonderlijke ervaring van techniek midden in de natuur!

Excursie is op basis van eigen vervoer.
Aanmelden ovv: Naam, aantal personen, mobiele nummer, lid ja/nee naar

activiteiten@awseendracht.nl