Pubavonden

Verslag pubavond 9 november 2018

Akkrum Verhaalt maakte indruk

Als er een prijs valt te winnen door te vertellen dat je met je zeilboot op volle zee op een onverlicht Russisch vrachtschip bent gevaren….lopen we wel het gevaar dat mensen op het water nu bewust het onheil gaan zoeken om mee te dingen naar de hoofdprijs van Akkrum Verhaalt editie 2019.

Vrijdagavond 9 november was er weer een echte Pubavond bij Goerres met de titel “Akkrum Verhaalt”. Na de winterbarbecue werd om half negen gestart met het voorlezen van een verhaal over dronkemansgelal in een boot op Terschelling terwijl de zendknop van de marifoon stond ingeschakeld en de scheepvaart èn de Vuurtorenwachter kon meegenieten.

Arie Nauta heeft gevaren over de wereldzeeën maar zijn verhaal ging over een redding door de KNRM en de arm uit de kom na een val van een steigertje aan het IJsselmeer. Jacob van Achterbergh maakte veel indruk door een aanvaring op zee tegen een onverlicht vrachtschip en daarna een evacuatie van een ernstig zeezieke en onderkoeld bemanningslid. De dames van AWS Eendracht gaan zomers met elkaar zeilen en dit jaar ging het in Griekenland mis met een hevig lek in de motorruimte waardoor ze snel naar de haven moesten voor een noodreparatie.

Gerben van der Veen heeft dit jaar zijn vakantie abrupt moeten afbreken doordat hij op zee frontaal op een groene ton is gevaren. Redding was noodzakelijk om verlies van het schip te voorkomen. De boot was ernstig lek geslagen en is door een reddingsboot terug gesleept naar Cuxhaven waarbij drie pompen het schip drijvende wisten te houden. Duidelijk is dat het ons allemaal kan overkomen en dat dit ongeluk veel impact had op de eigenaren van het jacht.

Jan Traas heeft vorig jaar met zijn 39 voets jacht een dag vastgelegen op een zandplaat en dit jaar verloor hij zijn mast op de Noordzee boven Terschelling. Jan sloot af als verhaler maar een trouw lid van de AWS Eendracht heeft net zijn boot verkocht en droeg  daarom een prachtig gedicht op waarin de erotische verhouding met zijn zeilboot met liefde werd voorgedragen.

Wat een avond met oprechte verhalen die veel indruk maakten op het publiek. De hoofdprijs voor het meest indrukwekkende verhaal ging naar Jacob van Achterbergh.