AWS op volle kracht gestart met het nieuwe jaar

Dammen bouwen in een stromend beekje, wie heeft dat niet gedaan? Dit is precies wat de technici van het Waterloopkundig Laboratorium op een professioneel niveau deden in het WATERLOOPBOS.

Sinds 1927 deed het “Waterlab” in Delft onderzoek naar waterwerken met behulp van schaalmodellen. Na de oorlog werden deze modellen steeds groter en ging het lab op zoek naar een locatie waar grote modellen in de open lucht gebouwd konden worden.

In de toen lege Noordoostpolder waren de omstandigheden ideaal: Het Voorsterbos gaf beschutting en omdat de polder zo’n vijf meter lager ligt dan het naastgelegen Vollenhovermeer was het eenvoudig om waterlopen na te bootsen: Men groef sloten en kanalen om het water naar de modellen te leiden en met behulp van schuiven werd de aanvoer ervan geregeld.

Toen het Waterloopkundig Laboratorium verliet (vanwege computersimulaties werden proefopstellingen overbodig) heeft Natuurmonument zich over het Waterloopbos en de overwoekerde modellen ontfermd en opengesteld voor publiek. Onder andere schaalmodellen van Rotterdam, IJmuiden, Lagos, Bangkok en Istanboel zijn te bewonderen. Het is een wonderlijke ervaring van techniek midden in de natuur!

Excursie naar het Waterloopbos georganiseerd door AWS Eendracht:

Waar: Waterloopbos, Voorsterweg 34, Marknesse

Wanneer: Zondag 5 april, 15.00 uur aanwezig, eigen vervoer

Kosten: 7,50 per persoon voor leden. Niet-leden 10,00 per persoon

Let op: In verband met het reserveren van de gidsen sluit de inschrijving op DONDERDAG 19 MAART!!! 

Opgave via activiteiten@awseendracht.nl

Max. 40 pers. in volgorde van opgave